Церемонията по награждаването на победителите в конкурса за криминален разказ „(Не)разкритият случай“ бе проведена на 16 януари от 14:00 ч. в Централна сграда на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков”. Творческо съревнование с подобна тематика се провежда за втори път от институцията. Неговото първо издание беше през лятото на 2021 г., като тогава участваха само 16 творби, а в тазгодишното издание изпратените разкази бяха 166.

От 20 септември до 30 ноември м.г. организаторите събираха творбите на пожелалите да се включат в съревнованието, като условията за участие бяха да се предостави само един авторски разказ, независимо дали е бил вече публикуван или напълно нов, без ограничение във възрастта. Журито бе в четиричленен състав: Момчил Шивачев, завеждащ отдел „Обслужване на читатели” в библиотеката и инициатор на предизвикателството, Стела Димитрова – библиотекар от същия отдел, г-жа Веселина Ангелова – репортер на в. „Борба” и на в. „Труд” за Велико Търново и г-жа Весела Кънчева – криминален репортер на в. „Янтра днес”. Тяхната задача не беше никак лека, имайки предвид неочаквано големия интерес към тазгодишното издание на конкурса. Именно за това освен традиционните първо, второ и трето място, организаторите и журито наградиха участници със специални и поощрителни награди.

Поощрителни награди под формата на книга и грамота получиха седем деца от град Бургас, възпитаници на ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията”, ученици в VI и VII клас, с ръководител учителят им по български език и литература Иванка Драгиева. Поради разразилият се бум на вирусни заболявания в страната те не успяха да присъстват в залата и наградите им ще бъдат изпратени по куриер.

Поощрителни награди получиха също и трима млади граждани на гр. Варна. Те са ученици от Частно средно училище „Аз съм българче”, с ръководител Йоана Драганова – учител по български език и литература.

Специални поощрителни награди в настоящото второ издание на конкурса за криминален разказ журито присъди на Елка Петрова от гр. Враца и нейната творба „Наблюдателят”, Далия Димитрова от гр. Разград с нейния разказ „През пъстрите очи на Ейдън Ной” и Мария Дилова от гр. Враца с нейният разказ „(Не)разкритият случай”. Те получиха почетна грамота за своето участие, както и по два тематични романа.

Третото място си поделят двама господа – Стефан Митев от Горна Оряховица с неговия разказ „Гонка в Балтимор” и Красимир Христов от гр. Плевен с „Двамата”. Те бяха наградени с ваучер за пазаруване на стойност 50 лева, два криминални трилъра и почетна грамота.

Второто място бе връчено на Евгения Динева от София с нейния разказ „Единени”. Наградата на участничката включва финансова премия, почетна грамота, две тематични книги и картина на художника Иван Бочев.

Наградата на големия победител – Памела Леонидова от гр. Русе, бе връчена от доц. д-р Калина Иванова, директор на библиотеката, която отправи своите поздравления към всички участници и към журито. Разказът на Памела Леонидова „Травма“ прави голямо впечатление и на четиримата членове на журито със своята психологическа дълбочина и чудесен стил на писане. За своето първо място тя получи парична премия, грамота, а също картина на художника Иван Бочев, три криминални трилъра, както и почетен знак на Регионална библиотека „П. Р. Славейков”.

 

Можете да прочетете разказите на I, II и III място тук:

I място: Памела Леонидова "Травма"

II място: Евгения Динева "Единени"

III място: Красимир Христов "Двамата"

III място: Стефан Митев "Гонка в Балтимор"

*разказите са качени в оригинал, без редакторска намеса 


 

Сподели

 


Партньори:

 

            banner softlib