40 години отдел "Изкуство"

1-Th2 ThCouple ThSlaveikov Th3650 Th3667 Th3652 Th

  Тази година се отбелязва 40-годишнината от създаването на специализирания отдел „Изкуство" към библиотеката. Отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Петко Р. Славейков" е обособен като специализирано звено за обслужване на читатели през 1980 г. в сградата на старото военно училище. Идеята за създаването му възниква по времето на управлението на библиотеката от Васил Гладилов, когато започва да се комплектува колекция от музикални произведения, но като самостоятелен отдел се оформя през 80-те години на XX век. През годините фондът на отдела нараства до 31 898 библиотечни единици като книги, албуми, ноти, графики, репродукции, грамофонни плочи и аудио записи, с който обслужва читатели със специализирани интереси като преподаватели, студенти и докторанти от факултета по изкуства при ВТУ „Св. св Кирил и Методий", учители и ученици от профилираните паралелки по изкуства и музика към СОУ „Емилиян Станев" и др. училища, а също и всички интересуващи се от областта на изкуството, и музиката. От есента на 2020 г. в отдел „Изкуство" е разкрит втори дигитален център – за конвертиране на информацията от некнижни и нестандартни библиотечни документи (магнетофонни записи, записи на касети, грамофонни плочи, диапозитиви и диафилми), които с времето са се оказали технологично недостъпни.

   Днес отдел „Изкуство" се помещава на приземен етаж от жилищен блок на ул. „Краков" № 8 и всеки, който е читател на Регионалната библиотека или желае да стане читател може да ползва всички информационни ресурси на специализирания отдел, както на място така и за дома.

   На 12 ноември 2020 г. в Изложбени зали "Рафаел Михайлов" е подредена част от колекцията на отдел „Изкуство" при Регионална библиотека „Петко Рачев Славейков"- Велико Търново. Изложбата включва скулптура, акварел, графика и живопис, общо 30 произведения на известни търновски художници като проф. Иван Бочев, доцент Иван Маринов, Георги Райчев, Петър Лазаров, Сашо Филев, Красимир Добрев–Доктора, Тошко Дончев, Златка Дъбова, Стефка Ралевска, Лалю Минков, Ангел Янков, Румен Игликов. Включени са скулптури на доцент Чавдар Велчев, Стефан Комитов и Руси Русев.

  Изложбата е експонирана с подкрепата на Община Велико Търново и изложбени зали „Рафаел Михайлов" и ще бъде достъпна за индивидуални посещения до 4 декември 2020 г.

Сподели

 


Партньори:

 

            banner softlib