pic169 години от рождението на Снежана Янева

На 8 март от 13.00 ч. по повод рождената дата и в памет на Снежана Янева – виден деец и сподвижник на библиотечното дело в България, колективът на Регионална Библиотека "Петко Рачев Славейков" ще именува в нейна чест специализирания си отдел за средношколци и възрастни читатели "Снежана Янева", както и ще посади вечнозелено дърво в двора на Библиотечно-информационния център "Славейче". Повече от 30 години г-жа Янева беше радетел за модернизацията на библиотеките и развитието на библиотечното дело, подпомогна в кариерното израстване много от библиотечните ръководители, чрез организиране на библиотечен обмен във водещи обществени библиотеки и библиотечни форуми в САЩ и Европа. Работи неуморно, отдавайки цялото си свободно време за осъществяване на родолюбивата мисия – българските библиотеки да имат важна роля в процесите, свързани с културно-образователния живот на българина и спомогна за издигане на авторитета на обществените библиотеки в страната.

В тази връзка Ви уведомяваме, че на 8 март всички отдели и филиали на библиотеката ще обслужват читатели до 12:00 ч.

 


 

Hala4evЛитературна среща с Любомир Халачев


Литературна среща, представяща творчеството на проф. Любомир Халачев ще се състои в Регионална библиотека "Петко Р. Славейков" на 4 март в 17:00 ч. в читалнята на библиотеката. Авторът ще бъде представен от Иван Гранитски - Член кореспондент на БАН и директор на издателство "Захарий Стоянов".

 

  HalachevCover ExpoPrintKor-Hala4ev-PR-FinalUntitled

 

  

 

 

Starite-zidari-LOGO   Logo-NBVT-bukvi

Сдружение „ЗА СТАРИТЕ ЗИДАРИ” гр. Велико Търново
и Регионална библиотека „ПЕТКО Р. СЛАВЕЙКОВ” Велико Търново

 

ПОКАНА

За провеждане на конференция
”Строителният гений на Старите зидари в годините на българското Възраждане”

Повод: Посветена на 220 годишнината от рождението и 140 годишнината от смъртта на Майстор Колю Фичето и откриването на паметник „За старите зидари” във Велико Търново във връзка с празника на града.

Дата: 19 март 2021 г.

Време: 15 часа

Място: Голямата читалня на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков”

Условия за участие: Гости и публика са поканени и добре дошли, като те ще бъдат допускани при спазване на противоепидемичните мерки и заемане на разрешения капацитет на залата. Първите по време ще са първи по право.

Участници с доклади:

1. Чл. кор. на БАН Иван Гранитски
2. Проф. д-р арх. Николай Тулешков
3. Стоян Райчевски – писател
4. Румен Василев – писател, журналист
5. Д-р Николай Божилов – ОВЛБ
6. Д-р Иван Александров – РБ „Петко Р. Славейков”
7. Д-р Иван Църов – РИМ Велико Търново
8. Тоня Белчева – Директор на Исторически музей Дряново
9. Любомир Марков
10. Арх. Юлиан Павлов  Главен архитект на Община Свищов

Модератори: арх. Николай Малаков – главен архитект на Община Велико Търново и Красимир Георгиев – СНЦ „За старите зидари”

Допълнителна информация: Конференцията ще протече в три сесии от по 35 минути с кратки кафе паузи. Организаторите планират видеозапис на докладите, изказванията, въпросите и отговорите да бъдат използвани в техен проект за документален филм. Във фоайето на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков” ще бъдат разположени щандове за продажба на книги от издателство „Захарий Стоянов” – София и Исторически музей – гр. Дряново.


 

Plakat MihailHaralampiev-01

"Време за мъже"

   Национален военен университет "Васил Левски", Съюз на учените в България - клон Велико Търново и Регионална библиотека "Петко Р. Славейков" Ви канят на представянето на биографичната книга на енциклопедиста, обиколил 15 пъти земното кълбо и носител на Нобелова награда за мир проф. Михаил Харалампиев "Време за мъже".

   Срещата с автора ще се състои на 17 февруари в 17:30 ч. в читалнята на библиотеката при спазване на всички противоепидемични мерки и капацитет на присъстващите до 30 човека.

 

 


Партньори:

 

            banner softlib
   Investbank logo