Среща-разговор с Калин Вельов и Станислава Стоянова

 

На 26 януари от 16:00 ч. в читалнята на библиотеката ще гостуват депутатите от 44-то Народно събрание Калин Вельов и Станислава Стоянова.

*Предвид епидемиологичната обстановка в страната, в залата ще бъдат допуснати ограничен брой присъстващи (до 30 човека)

 

KalinVeliov

 

 

 

 

127552332 915866938946604 253234905666951265 nФотоизложба „Избухване на епидемии в един свързан свят“

Във фоайето на Регионална библиотека се намира двуезичната фото-документална изложба „Избухване“ (Outbreak Epidemics in a Connected World ) на Националния природонаучен музей при Института Смитсониън в САЩ. В България експозицията се представя по инициатива на Американски център при Великотърновския университет, с подкрепата на Посолството на САЩ в София.

Експозицията „Избухване“ е открита през 2018 г., в чест на 100-годишнината от грипната пандемия от 1918 г. и ще бъде експонирана до 2021 г. Изложбата е гостувала в повече от 100 институции – университети, библиотеки, болници, посолства, читалища, музеи и летища, от над 30 държави. Всички придружителни текстове на експозицията са преведени на националните езици в гостуващите страни.

18 пана представят връзките между човешкото здраве, животинския свят и околната среда. Основните теми на експозицията са : пренасянето на микробите от животните към хората и влиянието на околната среда за разпространението на патогенните бацили; появата , разпространението и лечението на болестите СПИН, Ебола, Зика, туберкулоза, Covid-19; изследването на епидемиите и ролята на личното поведение, обществените промени и общата координация за намаляване на огнищата на смъртоносни болести.

127212853 486609868975651 1423154815992131211 n127209536 716066859347160 7486662198539641141 n

 

40 години отдел "Изкуство"

  Тази година се отбелязва 40-годишнината от създаването на специализирания отдел „Изкуство" към библиотеката. Отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Петко Р. Славейков" е обособен като специализирано звено за обслужване на читатели през 1980 г. в сградата на старото военно училище. Идеята за създаването му възниква по времето на управлението на библиотеката от Васил Гладилов, когато започва да се комплектува колекция от музикални произведения, но като самостоятелен отдел се оформя през 80-те години на XX век. През годините фондът на отдела нараства до 31 898 библиотечни единици като книги, албуми, ноти, графики, репродукции, грамофонни плочи и аудио записи, с който обслужва читатели със специализирани интереси като преподаватели, студенти и докторанти от факултета по изкуства при ВТУ „Св. св Кирил и Методий", учители и ученици от профилираните паралелки по изкуства и музика към СОУ „Емилиян Станев" и др. училища, а също и всички интересуващи се от областта на изкуството, и музиката. От есента на 2020 г. в отдел „Изкуство" е разкрит втори дигитален център – за конвертиране на информацията от некнижни и нестандартни библиотечни документи (магнетофонни записи, записи на касети, грамофонни плочи, диапозитиви и диафилми), които с времето са се оказали технологично недостъпни.

   Днес отдел „Изкуство" се помещава на приземен етаж от жилищен блок на ул. „Краков" № 8 и всеки, който е читател на Регионалната библиотека или желае да стане читател може да ползва всички информационни ресурси на специализирания отдел, както на място така и за дома.

   На 12 ноември 2020 г. в Изложбени зали "Рафаел Михайлов" е подредена част от колекцията на отдел „Изкуство" при Регионална библиотека „Петко Рачев Славейков"- Велико Търново. Изложбата включва скулптура, акварел, графика и живопис, общо 30 произведения на известни търновски художници като проф. Иван Бочев, доцент Иван Маринов, Георги Райчев, Петър Лазаров, Сашо Филев, Красимир Добрев–Доктора, Тошко Дончев, Златка Дъбова, Стефка Ралевска, Лалю Минков, Ангел Янков, Румен Игликов. Включени са скулптури на доцент Чавдар Велчев, Стефан Комитов и Руси Русев.

  Изложбата е експонирана с подкрепата на Община Велико Търново и изложбени зали „Рафаел Михайлов" и ще бъде достъпна за индивидуални посещения до 4 декември 2020 г.

1-Th2 ThCouple ThSlaveikov Th3650 Th3667 Th3652 Th

Plakat-NedelchoMihailov-01ОТЛАГА СЕ!

"Балкански буквар" ще представи Неделчо Михайлов във Велико Търново

 

На 28  октомври 2020 г. от 17:30 ч. великотърновци ще могат да се запознаят с Неделчо МИхайлов и дебютната му книга „БАЛКАНСКИ БУКВАР“. За автора и книгата ще говори известният писател, журналист и политик Любен ДИлов-син.

 

Автора на "Балкански буквар" е личност, позната ни до този момент от други негови битности, свързани най-вече с медиите. Книгата съдържа 11 истории – условно разделени на две части – „Разкази“ и „Новели“, като делението е наистина условно и касае може би само дължината на текстовете. Автор на предговора е Любен Дилов–син, който не слага името си под творбите на всеки автор. Със сигурност може да се каже, че на българския литературен пейзаж се появява талантлив и истински, непресторен разказвач. Повечето от историите са с неясна или по-скоро неустановена география, което прави разказите още по-самобитни и като че ли още по-балкански… Вероятно трябва наистина да започнем да се учим кои сме ние на Балканите – свят населен с грешници, светци, и демони…

Неделчо Михайлов е роден година преди Световното първенство по футбол в Англия…

На младини се вълнува от изящните изкуства и затова започва да се занимава с бокс. Там отбелязва първите си успехи в изкуството – става шампион на България за юноши два поредни пъти. Следствие на тези си занимания не успява да завърши средно образование навреме. Поправя грешката си във Вечерната гимназия във Варна. Същата година обаче е приет от раз и в Юридическия факултет в Софийския Университет. Пред следващите години авторът на „Балкански буквар“ е приеман осем пъти в най-престижните университети и специалности в България,(включително и във ВИТИЗ) като не успява да завърши нито един. Както самият той казва

„събрал съм семестри за поне две висши образования и нито една диплома на стената“…

Човек с блестяща радио и телевизионна кариера, която повечето помним. Приключил ги навреме, според него, за да не „омръзва на хората“.

 


 

 


Партньори:

 

                  banner softlib   Logoslogan-BG   Investbank logo   logo-jooble